Primăria Băile Herculane

  
  
  
  

COMUNICAT 

În perioada 11-12 iunie 2021, Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și Direcției Județene pentru Cultură Caraș - Severin, organizează la Hotelul DACIA din Băile Herculane, cea de-a IV-a ediție a simpozionului ”Herculane – arcade în timp”.

Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale organizate de Primăria Băile Herculane, începând cu iunie 2017, manifestări dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate,

două personalități istorice importante și un moment din istoria stațiunii Băile Herculane.

Cele trei aniversări evocate cu ocazia acestui simpozion prin momente artistice, prelegeri științifice și dezveliri de plăci omagiale sunt următoarele:

  • Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu (1821 – 2021)
  • 270 (1851 - 2021) de ani de la nașterea protopopului cronicar Nicolae Stoica de

Hațeg, cronicar al  Banatului, primul numismat și epigrafist român, primul cronicar român al Băilor Herculane

  • 125 de ani (1896 – 2021) de la întâlnirea la Băile Herculane împăratului Franz Iosef

cu Carol I, regele României și Alexandru I și regele Serbiei.

Conform formatului consacrat, în cadrul simpozionului se vor desfășura mai multe

activități organizate pe secțiuni:

  • Spectacol Secvențe artistice” cu program de muzică clasică, corală, momente

poetice, la care își dau concursul invitați din Timișoara, Caransebeș și din zonă. Noutatea prezentată în cadrul Secvențelor artistice constă în programul de muzică clasică interpretat de  formație camerală Tymes Quartet din Timișoara, în natură, în Peștera Grota Haiducilor (Peștera Hoților sau Peștera lui Hercules cum mai este cunoscută), premieră absolută pentru stațiunea de pe Valea Cernei.

  • Sesiunea de comunicări științifice moderată de dr. ist. Dana Bălănescu, Reșița.
  • Secțiunea a doua a simpozionului va prezenta în partea a doua o noutate pentru

formatul simpozionului, sesiunea de comunicări pe teme de turism cultural ”Turism și cultură la Băile Herculane” în cadrul căreia se va lansa oficial rută cultural turistică ”Pe urmele lui Hercules”, autor Dorin Bălteanu,  prima rută cultural turistică, dezvoltată la nivel național (pe teritoriul județelor CS, GJ, MH) și recunoscută oficial de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în august 2020.

Tot în secțiunea a doua se vor prezenta proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane prezentate de autorii lor, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii aflate în curs de derulare.

Activitățile dedicate evenimentului vor continua vineri, cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric și cu dezveliri de plăci omagiale: placa dedicată protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg, precum și placa dedicată întâlnirii de la Băile Herculane a împăratului Franz Iosef cu regele Carol I al României și regele Alexandru I al Serbiei din anul 1896.

Participă invitați din mediul academic, profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai direcțiilor de cultură din țară.

Cristian Miclău

PRIMARUL ORAȘULUI BĂILE HERCULANE,

 
 
 

 

COMUNICAT

 

Prin adresa cu nr. 33299/ERP/28.08.2020 emisă de Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), Primăria Băile Herculane a fost informată că, în urma analizării documentației depuse se recunoaște traseul ”Pe urmele lui Hercules”drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național.

            Programul european privind rutele culturale a fost creat în anul 1987, având ca scop evidențierea existenței unui patrimoniu comun, M.E.E.M.A. fiind membru al Acordului Parțial Extins privind Rutele Culturale Certificat de Consiliul Europei.

            Dezvoltarea rutelor culturale reprezintă un concept complex ce îmbină punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu, culturale, de artă, a moștenirii istorice, cu dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării economice și sociale locale.

           

            Conceput ca instrument de promovare și dezvoltare a unui nou produs turistic, la nivel local, regional și național, proiectul Rutei Cultural Turistice ”Pe urmele lui Hercules” are drept scop punerea în valoare a obiectivelor culturale și istorice din zona Podișului Mehedinți, Valea Cernei, Clisura Dunării

            Ruta Cultural Turistică ”Pe urmele lui Hercules” urmărește firul epic al Legendei lui Hercules și unește, pornind din bimilenara stațiune de pe Valea Cernei, Băile Herculane, destinații turistice din trei județe din sud – vestul ROMÂNIEI (CS, GJ, MH), având un patrimoniu natural (Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Natural Porțile de Fier), cultural (mânăstiri, mori pe apă), istoric (monumente istorice, muzee), cu mare potențial de dezvoltare turistică, cu scopul de a le promova dintr-o perspectivă atractivă din punct de vedere turistic, sub un singur brand și de a dezvolta un nou produs turistic.

            Traseul propus de Primăria Băile Herculane se numără printre primele trei rute cultural turistice recunoscute de către M.E.E.M.A., după Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor (23 iunie 2020) și cea a județului Hunedoara, Din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc (23 iulie 2020) dar, totodată este prima Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național recunoscută de minister. În urma recunoașterii traseului propus, reprezentanții M.E.E.M.A. vor veni împreună cu o echipă de filmare profesionistă să filmeze obiectivele turistice din cadrul Rutei Cultural Turistice în scopul realizării unui video clip de prezentare ce va fi promovat pe canalele mass -media, pe site-ul și facebook-ul oficial al MEEMA.

            Proiectul traseului ”Pe urmele lui Hercules”, realizat în urma unei activități susținute de documentare și cercetare apreciate în adresa menționată, de către reprezentantul oficial al M.E.E.M.A., propune o călătorie în timp, în preistorie, având la bază Legenda lui Hercules, despre care Mircea Eliade spunea că:

            ”…povesteşte o istorie sacră, relatează un eveniment care a avut loc în timpul primordial, în timpul fabulos al începuturilor”.

BH3

 
 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE LITERATURĂ ”MIHAI EMINESCU” 
la Băile Herculane - ediția XXX-a 13-15 ianuarie 2020
eminescu
Marți 14 ianuarie 2020 debutează seria de manifestări dedicate marelui poet național.
Din program:
- ora 09:30 - Deschiderea festivă - Sala de consiliul a Primăriei Băile Herculane
- Simpozion: Ziua Culturii Naționale. Omagiu lui Mihai Eminescu
- Decernare premii și diplome
- Depunere jerbă de flori la statuia lui Mihai Eminescu

 


Zilele orașului Băile Herculane 6-7-8 septembrie 2019

afis 2019

 

 

 


ȘANTIERUL CULTURAL

Băile Herculane

Acesta este programul evenimentului cu locațiile unde se vor desfășura toate activitățile. 

Vă așteptăm alături de noi! 

Proiectul Șantierul Cultural este cofinanțat de cătreOrdinul Arhitecților din România și Fundatia Printul de Wales Romania și este dezvoltat în parteneriat cu Primăria Băile Herculane, Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin.

program santier cultural


Festival de Film Documentar EDEN DOCS - Editia a II-a

29 august - 02 Septembrie 2019 - Baile Herculane

Filme frumoase despre locuri si povesti frumoase!

festival film eden docs

 

EDEN DOCS-Festival de Film Documentar propune publicului reunit in Parcul Central al orasului intamplari cinematografico-documentare de valoare despre natura, patrimoniu si turism cultural, despre spiritualitate, traditii si cultura, despre povesti omenesti emotionante sau pilduitoare intr-un cuvant acele crampeie de viata adevarata specifice documentarului reunite intr-o sarbatoare a filmului non-fiction creativ. Organizat anual de Primaria Orasului Baile Herculane, Casa de Cultura “George Suru” a Municipiului Caransebes si EU-RO Docs-Asociatia Romana a Filmului Documentar, festivalul isi propune:

                - Sa promoveze valorile acestui gen de film

                - Sa sprijine tinerii realizatori de film documentar;

                - Sa faciliteze si sa incurajeze apropierea publicului de acest gen de film cu important rol cultural, de cunoastere si, nu in ultimul rand, de promovare a valorilor zonei.

            Festivalul preia si continua traditia unui eveniment cu continut similar care, inainte de ’89, se constituia intr-o celebrare a acestui gen de film, a cineastilor documentaristi, a valorilor specifice ale filmului turistic, etnografic sau pe subiecte culturale, teme pentru care festivalui avea un interes aparte

            Desi aflat doar la cea de-a II-a editie de la reluarea contemporana a evenimentului, EDEN DOCS s-a impus deja ca un gest cultural caracterizat prin autenticitate si impact la public. Editia trecuta, filme semnate de regizori renumiti precum Laurentiu Damian,Constantin Vaeni, Titus Mesaros, Ion Bostan etc alaturi de tineri de talent precum Adrian Silişteanu, Hadrian Gavrilutiu, Dan Curean, Camelia Moise, Sergiu Olteanu, Florin Rosu etc, introduse publicului de critici cunoscuti precum Marian Tutui, Marina Roman etc si de profesionisti-cadre didactice din universitatatea de profil, "Hyperion" precum Sabina Pop, Vlad Leu, Florin Toader etc au atras atentia presei si a publicului, un public care, intr-un decor de basm, din alt secol a participat cu entuziasm si pertinenta la discutiile cu realizatorii prezenti.

            Desfasurat in prezenta unor personalitati ale domeniului ce prezinta filmele si raspund intrebarilor publicului, structura evenimentului presupune cate o zi/sesiune/eveniment dedicat:

-          valorilor unui anume gen de film documentar (cultura-arte, turistic, de arhiva etc)

-          prezentarii filmelor/programelor/activitatii unei organizatii care activeaza in lumea documentarului romanesc

-          caselor de productie independente care produc constant documentare

-          filmelor documentare si de scurt metraj realizate de studenti

-          promovarii valorilor zonei, proiectii-surpriza, alte evenimente.

EDEN DOCS isi doreste sa creasca astfel incat sa creeze, in timp, o retea a documentarului de valoare. De altfel, acronimul acestei aspiratii a generat si numele festivalului, EDEN Docs. Organizatorii, Primaria Orasului Baile Herculane, Casa de Cultura “George Suru” a Municipiului Caransebes si EU-RO Docs-Asociatia Romana a Filmului Documentar isi propun sa continue sa ofere publicului Filme frumoase despre locuri si povesti frumoase ce se pot constitui, simplu, intr-o inspiratie pozitiva.


EVENIMENT

Primăria Băile Herculane invită localnicii și turiștii aflați în stațiune la "Serbările Verii la Băile Herculane", eveniment ce va avea loc în Parcul Central sâmbătă și duminică 6 - 7 iulie 2019, cu spectacole de muzică ușoară și muzică populară pentru toate gusturile, parc de distrație pentru copii și tineret între orele 19 - 22:30

Vă așteptăm cu drag!

SERBARILE VERII BAILE HERCULANE 2019 B


EVENIMENT

fest 655x360

Festivalului Internaţional de Folclor “Hercules”, ediţia cu numarul 49.

Festivalul “Hercules” se va desfăşura şi anul acesta tot în localitatea Băile Herculane, în perioada 1-5 iulie.

Această prestigioasă manifestare va primi cu braţele deschise colective artistice din judeţ, din ţară şi de peste hotare ‒ Turcia, Giorgia, Columbia, Serbia, Republica Moldova şi Indonezia.

Printre ansamblurile prezente la acest festival, putem enumera:

Ansamblul Danubius,
Ansamblul Dor Transilvan,
Ansamblul Barbu Lăutaru,
Ansamblul Hanci Folk Dance – Turcia,
Ansamblul Asmenisana – Armeniș,
Ansamblul Kud Amater Topolnița – Serbia,
Ansamblul Semenicul și mulți alții.
Publicul va putea admira frumuseţea şi bogăţia elementelor identitare ale participanţilor şi va avea parte de spectacole artistice extraordinare în fiecare seară.

Festivalul are loc în Parcul Central al Băilor Herculane, începând cu ora 19:00

 

Organizarea festivalului International de Folclor "Hercules", editia 49, in perioada 1-5 iulie 2019.

Sustenabilitate proiect "Baile Herculane - Emblema turistica a Banatului Montan" - SMIS 27497.


Comunicat,

În zilele de 20, 21 iunie, Primăria din Băile Herculane a organizat, în seria manifestărilor anuale ”Herculane – arcade în timp”, simpozionul ”HERCULANE 2019, TREI ANIVERSĂRI, TREI ETAPE IMPORTANTE ÎN DEZVOLTAREA STAȚIUNII”.

Ca și la prima ediție a manifestării din anul 2017, partener în organizarea acestui simpozion a fost Asociația Localităților și Zonelor Istorice din România (A.L.Z.I.A.R.) reprezentată de o delegație condusă de Carmen Ștefănescu, Secretar General al asociației.

Pe parcursul celor două zile s-au desfășurat mai multe activități care au fost urmărite cu viu interes de publicul prezent în Sala ”Cinema” a Hotelului Dacia din Băile Herculane.

După intonarea Imnului de Stat al României, simpozionul a fost deschis de Delia Iliescu, consilierul primarului orașului Băile Herculane Cristian Miclău. Au rostit discursuri de salut membrii prezidiului: dr. ist. Virgil Ștefan Nițulescu (București), Manager General Muzeul Național al Țăranului Român, Carmen Ștefănescu (Târgoviște), Secretar General A.L.Z.I.A.R.,Dana Antoaneta Bălănescu (Reșița), expert autorizat al Ministerului Culturii, moderator al secțiunii artistice și științifice, Dorin Bălteanu (Băile Herculane), muzeograf, scriitor, publicist, organizator al celor trei ediții ale simpozionului.

Având în vedere că la 15 iunie 2019, s-au împlinit 130 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, programul ”Secvențe artistice” a fost deschis prin recitarea variantei nepublicate a poeziei ”Doina” de către Silvia Hârceagă, conducătoarea Cenaclului ”Seniorii” din Timișoara.

În continuare, publicul a aplaudat evoluția formației camerale ”Muzica Viva” alcătuită din profesori din Reșița: George Gassenheimer (vioară), Cristian Roșoagă (pian), Diana Szuiogan (violoncel), Eduard Ailenei (contrabas), la care s-a adăogat și prof. Lucian Furda din Cluj - Napoca care a interpretat ”Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu

Prof. Ana Zeicu de la Liceul ”Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia a impresionat audiența prin recitarea poeziei proprii ”Balada doinitorului”, dedicată rapsodului popular din Obreja, Achim Nica și a ”Capdoperei de pe Cerna”, poezie scrisă de Adrian Păunescu la Băile Herculane.

În cadrul secțiunii de istorie a simpozionului, moderată de dr. ist. Dana Bălănescu, au prezentat

comunicări științifice: dr. ist. Virgil Nițulescu (”Preocupări privind protejarea patrimoniului cultural național în România de azi”, prof. dr. Iulian lalescu de la Liceul ”Nicolae Stoica de Hațeg din Mehadia” (Dovezi arhivistice despre perioada romană a stațiunii AD MEDIAM (Băile Herculane)”, muzeograf Bogdana Negrei (”Medalion gen. Nicole Cena”), ing. muzeograf Dorin Bălteanu (,,Herculane 2019 – trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii”).

            Ziua a doua a simpozionului a început cu vernisajul expozițiilor dedicate Centenarului stațiunii Băile Herculane: expoziții cu imagini ce evocau cele trei etape importante din dezvoltarea stațiunii: perioada romană, perioada militar –grănicerească sub administrație austro- ungară și perioada interbelică cu administrația românească, prezentate de: ing. muzeograf Dorin Bălteanu; Iacob Sîrbu, colecționar din Băile Herculane – ”Herculane în perioada interbelică” și ”Expoziția etnografică” a prof. Despina Bălteanu de la Liceul ”Hercules” din localitate.

            Secțiunea ”Herculane – viziuni arhitecturale”, moderată de arh. Ioana Mihăiescu (Reșița) a fost deschisă de primarul Cristian Miclău care a prezentat ,,Stadiul de realizare a proiectelor primăriei Băile Herculane și perspectivele de dezvoltare”, după care a urmat prezentarea arh. Oana Chirilă: ”Dezvoltarea patrimoniului într-o viziune integrată”, proiectul echipei de tineri arhitecți timișoreni din Asociația ”Locus”, ”Herculane – Project”. Un moment mult așteptat, a fost prezentarea proiectul primului hotel de cinci stele din stațiunea Băile Herculane, de către arh. Stan Tudor din Cluj –Napoca în cadrul comunicării Hotel Decebalreabilitare și restaurare”.

            Activitățile din cadrul simpozionului au continuat cu o plimbare din Parcul Vicol până la Primăria orașului Băile Herculane, unde primarul Cristian Miclău a dezvelit în cadul unei ceremonii solemne, placa omagială dedicată împlinirii a 100 de ani de la preluarea stațiunii de către administrația românească.

 

 


COMUNICAT

În perioada 20 - 21 iunie 2019, Primăria Băile Herculane organizează la Hotelul DACIA din Băile Herculane, simpozionul ”Herculane 2019, trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii”.

Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale ”Herculane – arcade în timp” inițiate de Primăria Băile Herculane în iunie 2017, dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii: sec. al II-lea d. Ch, când romanii au întemeiat stațiunea termală AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii și printre puținele care și-au mai păstrat destinația inițială stabilită de către romani; sec. XVIII - XIX, perioada militar – grănicerească, în care stațiunea Băile Herculane, sub administrația austriacă, a fost reconstruită pe vechile ruine romane; sec. al XX-lea, perioada de după Marea Unire, când administrație românească a preluat stațiunea și a făcut față cu succes și responsabilitate, marilor provocări istorice de a-i reorganiza viața economico-socială, de a-i reabilita pavilioanele istorice și de a-i readuce faima de altădată.

Cele trei etape istorice vor fi evocate prin trei aniversări omagiate cu ocazia acestui simpozion: prezidiu moderator

  • 1805 ani de la vizita împăratului Marcus Aurelius Antoninus (Caracalla) la AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM (214 – 2019).
  • ”Souvenir de Herkulesbad” (1903)un vals nemuritor pentru ”cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, 150 de ani de la nașterea compozitorului Jakob Pazeller(1869 – 2019).
  • Centenar Băile Herculane – un veac de la preluarea stațiunii de către administrația Românească (1 iunie 1919 – 2019)”.

 

În cadrul simpozionului se vor desfășura mai multe activități organizate pe secțiuni:

spectacolSecvențe artistice” cu program de muzică clasică și momente poetice la care își dau

concursul invitați din Timișoara, Reșița și din zonă, comunicări științifice, expoziție ”Herculane – tradiții și istorie”, cu imagini de epocă din stațiune, precum și expoziția ”Herculane – viziuni arhitecturale”.

Secțiunea a doua a simpozionului va cuprinde prezentări de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane prezentate de autorii lor, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii

Activitățile dedicate evenimentului se vor continua, vineri, cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric.

Participă invitați din mediul academic, profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți și reprezentanții unor asociații non guvernamentale.

 afis i 2019


Zilele orașului Băile Herculane 7-8-9 septembrie 2018

HERCULANE 2018


COMUNICAT

simpozion herculane 2018

În zilele de 21, 22 și 23 iunie, Primăria din Băile Herculane a organizat, în seria manifestărilor culturale dedicate Marelui Act Istoric de la 1 Decembrie 1918, simpozionul ”HERCULANE – CENTENARUL MARII UNIRI”,

Pe parcursul celor trei zile s-au desfășurat mai multe activități care au fost urmărite cu viu interes de publicul prezent în Sala de conferințe a Hotelului Diana din Băile Herculane: invitați din mediul academic, oameni de cultură din Reșița, Caransebeș, localnici și turiști sosiți în stațiunea Băile Herculane. Printre invitații veniți special pentru a asista la acest simpozion s-au aflat și reprezentanți ai Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș - Severin, ai Cenaclului ”Seniorii” din Timișoara, precum și scriitorul francez Philippe Denhery.

După intonarea Imnului de Stat al României, simpozionul a fost deschis de Cristian Miclău, Primarul orașului Băile Herculane. Au rostit discursuri de salut membrii prezidiului: prof. univ. dr. Vasile Mircea ZABERCA (Reşiţa), Ioan Cojocariu, consilier județean, Președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Caraș - Severin, Dana Antoaneta Bălănescu, expert autorizat al Ministerului Culturii, moderator al secțiunii artistice și științifice, Dorin Bălteanu, scriitor, publicist, moderator al secțiunii ”Herculane – viziuni” și organizator al simpozionului.

În cadrul programului artistic ”Secvențe artistice”, publicul a aplaudat evoluția artiștilor invitați: Maria Mara Cazacu din București, o tânără speranță a muzicii canto românești, poeta Silvia Hârceagă, conducătoarea Cenaclului ”Seniorii” din Timișoara care a recitat din creațiile proprii și prof. Ana Zeicu de la Liceul ”Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia ce a impresionat audiența prin recitarea poeziei ”Doina” de Mihai Eminescu cu o trăire artistică de mare sensibilitate.

În cadrul secțiunii de istorie a simpozionului au prezentat comunicări științifice: prof.univ. dr.

Vasile Mircea Zaberca – ”Centenarul Marii Uniri”, Lavinia Micu - ”Băile Herculane și preluarea stațiunii de către administrația românească”, prof. Despina Bălteanu – ”Proiect de amenajare Muzeu de etnografie și folclor la Băile Herculane”, ing. Dorin Bălteanu - ,,Amenajarea Muzeului de istorie G-ral Nicolae Cena în cadrul Vilei Elisabeta”.

            Ziua a doua a simpozionului a început cu vernisajul expozițiilor dedicate Centenarului Marii Uniri: expoziții cu imagini de epocă, prezentate de: Dorin Bălteanu, ”Vizite regale la Băile Herculane”, ”Pe urmele Regelui Mihai la Băile Herculane – Topleț - Petnic”, ”Muzeul de istorie Gen. Nicolae Cena din Băile Herculane – 90 de ani de la premierea cu medalie de aur”, ”115 ani de la lansarea valsului Souvenir de Herkulesbad, compus de vienezul Jakob Pazeller la Băile Herculane”, Iacob Sîrbu, colecționar din Băile Herculane – ”Herculane în perioada interbelică” și ”Expoziția etnografică” a prof. Despina Bălteanu de la Liceul ”Hercules” din localitate.

            Secțiunea ”Herculane – viziuni” a fost deschisă de primarul Cristian Miclău care a prezentat ,,Stadiul de realizare a proiectelor primăriei Băile Herculane și perspectivele de dezvoltare”, după care a urmat prezentare proiectului echipei de studenți timișoreni, ”Herculane – Project”, de către Cristina Apostol, studentă la Facultatea de arhitectură din Timișoara. În continuare, arh. Elvira Lohri – Constantin (Elveția) a prezentat proiectul cu care a absolvit masteratul la Facultatea de arhitectură din Berna, ,,Baia termală Apollo în cadrul regenerării urbane a oraşului Băile Herculane’’. În final, ing. peisagist Alexandra Cazacu, a prezentat proiectul de ”Amenajare peisagistică a parcului dintre Pavilionul 12 și Vila Elisabeta din Centrul Istoric al stațiunii Băile Herculane”.

Ziua a doua a continuat cu un tur ghidat al Centrului Istoric, iar sâmbătă, 23 iulie, simpozionul s-a încheiat, cu traseul tematic de drumeție, ”Pe urmele regelui Mihai – La Crucea Albă” în care participanții, însoțiți de rangerii Parcului Național Domogled – Valea Cernei au putut admira panorama stațiunii Băile Herculane de la Crucea Albă, pe unde a coborât regele Mihai cu colegii săi de clasă palatină, venind de la Podeni precum și placa de marmură montată la Crucea Albă, în onoarea excursiei Princiare din anul 1938.

Primarul Orașului Băile Herculane,

Cristian Miclău


FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR "HERCULES" editia 48-a

02 - 06 iulie 2018


 vezi mai jos programul festivalului

program festival HERCULES 001

program festival HERCULES 002

 Vă așteptăm cu drag! 

Simpozionul Herculane - arcade în timp ediția II-a
prezidiu moderator
Simpozionul național ”Herculane - arcade în timp”, ediție dedicată Centenarului Marii Uniri
21 - 23 iunie 2018
vezi comunicat de presa
pdf download

FESTIVALUL PINUL NEGRU ediția XIV
11 - 13 Mai 2018
Parcul Central - Băile Herculane
Festival Pinul Negru
 

NEGEIA DE DUMINICA TOMII LA PECINISCA 15 Aprilie 2018
ORGANIZATOR - PRIMARIA BAILE HERCULANE -
INTRAREA LIBERA
IMG 20180410 WA0004

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE LITERATURĂ ”MIHAI EMINESCU” 
la Băile Herculane
 Vineri, 12 ian. 2018, în stațiunea Băile Herculane s-a desfășurat cea de-a XXVIII – a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE LITERATURĂ ”MIHAI EMINESCU”.
Manifestările de la Băile Herculane, dedicate zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu, au fost organizate de prof. dr. Florian Copcea, președintele Fundației Culturale ”Lumina” în colaborare cu Primăria Băile Herculane și Cenaclul Domogled din Băile Herculane, înființat recent, în toamna anului 2017 de către un grup de localnici, iubitori de cultură. Festivalul a fost onorat de invitați de seamă: acad. Mihai Cimpoi și acad. Vasile Bahnaru de la Academia de Științe a Moldovei, acad. Adam Puslojici (Serbia), acad. Gheorghe Păun de la Academia Română, scriitori și oameni de cultură din România, Serbia și Moldova.
Sosită de la Bruxelles, d-na europarlamentar Maria Grapini a fost oaspete de onoare al festivalului, aducându-și aportul la buna organizare a manifestărilor. 
La ora 9,00, participanții s-au reunit în fața bustului lui Mihai Eminescu din Centrul istoric al stațiunii Băile Herculane, unde s-au depus trei jerbe de flori din partea organizatorilor, după care a urmat un moment poetic susținut de Remus Fișcă, unul din membri fondatori și, totodată, decan de vârstă al Cenaclului ”Domogled” care a citit, cu emoție, poezia lui Adrian Păunescu, ”Nașterea lui Eminescu”. 
Primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău a deschis oficial lucrările simpozionului care s-au desfășurat la Sala de ședințe a primăriei.
După prezentarea participanților, eleva Georgiana Bujancă de la Liceul ”Hercules”, cel mai tânăr membru al Cenaclului Domogled, a recitat o poezie din creația eminesciană și o poezie din creația proprie apreciată și aplaudată de cei prezenți, marcându-și astfel, cu succes, debutul literar în fața unui public avizat. 
În continuare, acad. Mihai Cimpoi a condus lucrările simpozionului, invitând participanții să-și prezinte comunicările. 
Dorin Bălteanu, membru fondator și Vicepreședinte al Cenaclului Domogled a prezentat comunicarea în format power point, ”Scriitori la Herculane”, în care a evocat vizitele personalităților culturale în stațiunea de pe Valea Cernei, nelipsind referirile despre prezența lui Mihai Eminescu în Banat în 1867 și 1868 și despre bustul poetului din Centrul istoric al orașului Băile Herculane, opera sculptorului Oscar Han. 
Juriul festivalului, format din acad. Mihai Cimpoi, Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane, europarlamentar Maria Grapini și prof. dr. Florian Copcea, a acordat premiile festivalului poeților și scriitorilor care s-au remarcat prin aparițiile lor editoriale: Titu Dinuț (Șișești – Mehedinți), Nicolae Roșu, Vasile Bahnaru (Republica Moldova), Dragoljub Firulovici (Serbia), Dorel Gaftoneanu (Botoșani), Vasile Barbu (Serbia), Victor Atanasiu (București), Mihai Vicol (Suceava) și Dorin Bălteanu (Băile Herculane).
          Oaspeții au apreciat nivelul ridicat al manifestării atât din punct de vedere calitativ cât și din punct de vedere al participării numerice (cca. 50 de participanți). 
         Manifestările au continuat la Mânăstirea Sf. Ana din Orșova.
DSCF5643
 

Festivalul Internațional de Literatura Mihai Eminescu Ediția a XXVIII-a

mihai eminescu

Mâine 12.01.2018 debutează seria de manifestări dedicate marelui poet național. La ora 09 - deschiderea oficială va avea loc în sala de consiliu a Primăriei Băile Herculane și va fi urmată de depunerea de flori la statuia poetului din centrul stațiunii. Simpozionul organizat împreună cu Cenaclul Domogled se va încheia cu decernarea premiilor Eminescu.


Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de Munte ediția a XVII-a

112

30 septembrie 2017 începând cu orele 10 vă invităm la Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de Munte ediția a XVII-a. Manifestarea se va desfășura în Parcul Central din Băile Herculane pe parcursul unei singure zile (30.09.2017) Organizatori : Consiliul Judetean Caras-Severin si Primaria Baile Herculane


Baile Herculane Baia Neptun 1

Un grup de tineri studenți arhitecți cu inițiativă și Asociația Tinerilor din Herculane vă invită la evenimentul Băile Neptun Încotro? să vă bucurați de activitățile organizate de noi, activități captivante si pentru toate grupele de vârstă. Dorim să ne prezentăm și să vă oferim oportunitatea de a vă informa și mai ales de a vă implica în proiectul nostru de salvarea clădirii Băilor Neptun.

CÂND?    5 – 7 octombrie

                                           UNDE?    În zona Parcului Central și clădirea Cazinoului

                                                   DE CE?    Pentru a lua parte la salvarea clădirii Băilor Neptun

Vă așteptăm cu drag, cu ceai cald și prăjituri.

Detalii despre proiect și eveniment: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

sau https://m.facebook.com/herculaneproject/

Programul evenimentului, vezi sau descarcă:

pdf download


jacob

Joi, 21 septembrie a.c. a avut loc la Biblioteca germană ”Alexander Tietz” din Reșița, prezentarea celui de-al treilea volum al cărții ”Herculane – arc peste timp” scrisă de Dorin Bălteanu, volum ce include CD-ul audio cu valsul ”Souvenir de Herkulesbad”, compus în anul 1903, la Băile Herculane (Herkulesbad) de compozitorul vienez Jakob Pazeller (2 ian. 1869 – 24 sept. 1957), precum și harta turistică a stațiunii. Tot în cadrul aceleași manifestări culturale, a fost comemorat Jakob Pazeller de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 60 de ani. Nepotul compozitorului, dl. Friedrich Pazeller, conducătorul ”Jakob Pazeller Orchestra” din Baden Baden, Germania, a adresat un mesaj video participanților. Cu această ocazie, s-a emis un plic și o ștampilă omagială ”Jakob Pazeller”, ștampilă cu care Oficiul Poștal din Băile Herculane va marca toată corespondența, în data de 25 sept. 2017.

 Prezentarea a avut loc în cadrul unei manifestări organizate de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș - Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților, conduse de dl. Erwin Josef Țigla și Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” Caraș - Severin.


Vineri 8 septembrie cu începere de la ora 16, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va avea loc sfințirea crucii de pe platoul Coronini, manifestare la care vor lua parte și cei ce au ajutat la ridicarea acestui simbol ce va veghea de acum înainte peste frumoasa stațiune și meleagurile noastre.

DSC 1057


Pensiunea "JOJO" din Băile Herculane găzduiește în perioada 07 - 10 septembrie prima ediție a taberei de pictură "Culori peste Herculane"

la care vor lua parte 10 artiști plastici din toata țara, care prin lucrările lor vor surprinde și promova peisaje din frumoasa stațiune de pe Cerna. Această tabără se vrea a fi organizată an de an și se află sub coordonarea și îndrumarea doamnei Instructor Artist - Fabiana Dima.

FB IMG 1504331353899


Zilele orașului Băile Herculane 8-9-10 septembrie 2017

afis Zilele orasului Baile Herculane 2017

Zilele orașului Băile Herculane 8-9-10 septembrie 2017

Evenimentul va avea loc în Centrul Vechi al stațiunii.

Vă așteptăm cu drag!


iovu

afis zambet

afis A4 1 001

Omul Potrivit la Locul Potrivit - HERCULANE Partea 1

Omul Potrivit la Locul Potrivit - HERCULANE Partea 2


FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR "HERCULES" editia 47-a

03 - 08 iulie 2017

fest 655x360

Descarcă programul : 

descarca

 


Comunicat,

             În zilele de 8, 9 și 10 iunie, Primăria din Băile Herculane a organizat împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției pentru Cultură Caraș Severin, simpozionul ”Herculane – arcade în timp”.

            Pe parcursul celor trei zile s-au desfășurat mai multe activități care au fost urmărite cu viu interes de publicul prezent în Sala de conferințe a Hotelului Afrodita: invitați din mediul academic, profesori universitari din țară și de peste hotare, reprezentanți de instituții guvernamentale, ai primăriilor și consiliilor județene din zonele istorice ale României, localnici și turiști sosiți în stațiunea Băile Herculane.

        Simpozionul a fost deschis de Cristian Miclău, Primarul orașului Băile Herculane, după care ceilalți membrii ai prezidiului au rostit discursuri de salut: Mircea Hava, Președintele ALZIAR și primarul orașului Alba Iulia, prof. dr. Lile Ramona, rectorul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, dr. fil. Liubița Raichici, Directoarea Direcției Județene de Cultură Caraș - Severin și senatorul de Caraș - Severin, Ion Marcel Vela.

          În cadrul programului artistic ”Secvențe artistice”, alcătuit din două părți, sceneta ”Vis în Valea Fermecată” și programul de valsuri ”Souvenir de Herkulesbad”, publicul a aplaudat evoluția artiștilor din Reșița. S-au citit versuri scrise de împărăteasa Elisabeta în timpul sejurului de șase săptămâni petrecut la Băile Herculane.

            Prima secțiunea de comunicări, ”Împărăteasa Elisabeta (Sisi) pe Valea Cernei”, moderată de dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu, a cuprins comunicarea prezentată prin proiecție video, ”O împărăteasă cu destin tragic”, a acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, al cărui tată a cunoscut-o în mod direct pe împărăteasă, fiind un apropiat al familiei imperiale de Habsburg. Dl. acad. și-a cerut scuze că nu a putut onora cu prezența fizică evenimentul omagial dedicat împărătesei, datorită unor probleme de sănătate și desigur, datorită vârstei înaintate. În continuare, scriitorul Dorin Bălteanu a susținut în format Power Point, prezentarea ”Herculane – arc peste timp”, pe baza volumelor cu același nume. Autorul a invitat oaspeții la o incursiune în istoria bimilenară a stațiunii Băile Herculane și, totodată a relansat valsul celebru la începutul veacului al XX-lea, ”Souvenir de Herkulesbad” compus la Băile Herculane de compozitorul vienez Jakob Pazeller, în anul 1903. Despre volumul trei al cărții, au vorbit dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu și acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici (proiecție video).

            În cadrul simpozionului ”Herculane – arcade în timp” a avut loc și vernisajul a două expoziții: cea de fotografie realizate de Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș - Severin și cea de acuarelă, semnată de unul din marii pictori acuareliști ai țării, Corneliu Drăgan – Târgoviște, membru al Societății de acuarelă din Birmingham.

            În cadrul secțiunii a doua a simpozionului, ”Herculane – viziuni”, moderată de ec. Marina Neagu, București, specialist în regenerare urbană și conf. dr. Bogdan Suditu de la Universitatea din București.  Au susținut comunicări: ec. Dan Nasta, consilier primar Băile Herculane,  ”Stadiul de realizare a proiectelor Primăriei Băile Herculane și perspectivele de dezvoltare”, soc. Mihai Lupu ”Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului Băile Herculane, instrument strategic important pentru accesare surselor de finanțare”, precum și arhitecții Elvira Constantin (Elveția), Cosmin Georgescu (București), Ioana Mihăiescu (Reșița) care și-au prezentat proiectele de arhitectură având ca tematică reabilitarea unor clădiri de patrimoniu din Băile Herculane.

              Printre activitățile simpozionului s-au numărat și un tur ghidat de centru istoric (vineri la ora 17,00) și lansarea traseului ”Pe urmele împărătesei Elisabeta” (sâmbătă, ora 10,00).

  După revenirea din traseul turistic, participanții la simpozion au plecat spre locurile lor de reședință, cu impresii din cele mai plăcute și cu dorința de a reveni pe aceste meleaguri legendare.

Mulțumim partenerilor cu care am colaborat pentru buna organizare a acestui eveniment: Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, Direcția Județeană de Cultură Caraș - Severin, Asociația Pro Turism Herculane, Friedrich Pazeller (Baden, Baden, Germania), dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu, Reșița, ec. Marina Neagu, firma de consultanță MKBT din București, Hotel Afrodita Băile Herculane, administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei, Restaurantul ”La Nico” și Pensiunea ”JOJO” din Băile Herculane.

 


64654

Simpozionul Herculane - arcade în timp

Primăria din Băile Herculane împreună cu Asociația Localităților și Zonelor lstorice din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, organizează în perioada 8 -10 iunie simpozionul național "Herculane- arcade în timp".
Prima secțiune a simpozionului, intitulată "Împărăteasa Elisabeta la Băile Herculane (1887 - 2017)" va evoca prezența faimoasei împărătese pe aceste meleaguri încărcate de istorie și legende. În luna mai se împlinesc 130 de ani de cand Sisi a petrecut un sejur de șase săptămâni la Băile Herculane în anul 1887.

Împărăteasa Elisabeta era îndrăgostită de aceste locuri, fiind oaspetele stațiunii de cinci ori, ultima dată, în 1896, împreună cu împăratul Franz Iosef. La recomandarea medicilor, a urmat tratament la Băile Herculane. În timpul liber, se plimba cu trăsura prin împrejurimile stațiunii și stătea de vorbă cu oameni simpli, cu țărănci al căror port popular o atrăgea în mod deosebit. Însoțită de o doamnă de onoare și de o călăuză locală, cutreiera munții, pe traseele de drumeție. În jurnalul ei intim, Sisi dedică adevărate ode frumuseții peisajelor de pe valea Cernei. În cadrul simpozionului se vor desfășura mai multe activități organizate pe secțiuni: spectacol "Secvențe artistice" cu program de valsuri "Souvenir de Herculesbad", moment poetic "Vis în Valea fermecată", comunicări științifice, lansare de carte, expoziție cu imagini de epocă din stațiune, de fotografii, pictură, precum și expoziția "Herculane - viziuni", în care tineri arhitecți își vor expune proiectele de reabilitare ale unor clădiri de patrimoniu din stațiune. Cu această ocazie se va relansa valsul "Souvenir de Herkulesbad", compus în anul 1903 de vienezul Jakob Pazeller, vals care a cunoscut o adevărată faimă mondială alături de stațiunea de pe Valea Cernei. CD-ul de prezentare al valsului va fi lansat odată cu cel de-al treilea volum al cărții "Herculane- arc peste timp. Turism și istorie la Băile Herculane", autor Dorin Bălteanu. Secțiunea a doua a simpozionului va cuprinde o dezbatere moderată privind provocările regenerării urbane și ale dezvoltării sustenabile a turismului în Băile Herculane cu participarea unor specialiști din echipa care a elaborat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului Băile Herculane, în 2012. Acțiunile dedicate evenimentului se vor continua cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric. Sâmbătă, în ultima zi a simpozionului, se va lansa traseul tematic de drumeție "Pe urmele împărătesei Elisabeta", etc. Participă invitați din mediul academic, profesori universitari din țară și de peste hotare, reprezentanți de instituții guvernamentale de la nivel central, reprezentanți ai primăriilor și ai consiliilor județene din zonele istorice ale României. Printre partenerii care susțin organizarea acestei manifestări alături de Primăria din Băile Herculane și A.L.Z.I.A.R. se numără: Asociația Pro Turism Herculane, Friedrich Pazeller (Baden-Baden, Germania), firma de consultanță MKBT din București, Administrația Parcului Național Domogled - Valea Cernei. Lucrările simpozionului se vor desfășura la sala de conferințe a Hotelului Afrodita, începând de joi, 8 iunie, orele 16:00.

 


Festivalul Internațional de Literatura Mihai Eminescu Ediția a XXVII-a

DSC 2055 NASTA BT

Astăzi 13.01.2017 începând cu orele 09:30 a debutat seria de manifestari din cadrul Festivalului Internațional de Literatura Mihai Eminescu Ediția a XXVII-a ce a cuprins și decernarea premiilor "Eminescu" precum și depunerea de coroane la monumentul poetului din Baile Herculane.


La mulți ani! 2017

Primăria Băile Herculane invită localnicii şi turiştii la sfârşitul acestui an să petreacă noaptea dintre ani împreună, în Parcul Central, la un spectacol cu focuri de artificii. Sâmbătă seara, înainte de ora 24.00, reprezentanţi ai administraţiei locale se vor afla alături de dumneavoastră.

How to keep your dog safe and at ease when the fireworks start


Târg de Crăciun pentru locuitorii din Băile Herculane! 
A început montarea primelor căsuțe, solicitanții pentru închirierea lor sunt rugați să se adreseze compartimentului urbanism din cadrul primariei sau telefonic la 0728912743 sau în zilele lucrătoare la 0255-560439

1b


22 octombrie 2016 - Ziua colectării deșeurilor de tip DEEE


Primăria în parteneriat cu Asociația ROREC organizează ziua colectării deșeurilor de tip DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) pe raza orașului Băile Herculane. Deținătorii de astfel de deșeuri ce doresc să le predea sunt rugați să le scoată în fața casei sau blocului, sâmbătă 22 octombrie între orele 10:00 - 14:00 de unde vor fi ridicate de reprezentanții primăriei și ai asociației ROREC. Toți cei ce vor preda deşeuri de echipamente electrice şi electronice vor primi tichete cadou în valoare de 10 lei, 20 lei, 30 lei sau multiplii, în funcție de cantitatea predată.

dscf014721024x715 1345837329

images

 


Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de Munte ediția a XVI-a


herculane festival rachie1

 

15 octombrie 2016 începând cu orele 11.00 vă invităm la Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de Munte ediția a XVI-a. Manifestarea se va desfășura în Parcul Central din Băile Herculane pe parcursul unei singure zile (15.10.2016) Producătorii interesați în a participa cu standuri proprii sunt rugați să ne contacteze pâna luni 10 octombrie la tel. 0255-560439

 

 


În data de 24 septembrie 2016 - Let's Do It, Romania! la Băile Herculane


Sub egida "Let's Do It, Romania!" cu participarea elevilor de la Liceul Hercules împreună cu Primaria Baile Herculane , Parcul National Domogled-Valea Cernei, angajații ROMSILVA-OCOL SILVIC BĂILE HERCULANE și SC Ecologica Băile Herculane, acțiunea de strângere a gunoaielor din zona 7 Izvoare.

w1

 

w3

w2


Zilele orașului Băile Herculane 8-9-10-11 septembrie 2016


Programul Zilele Orașului Băile Herculane 08-09-10-11 septembrie 2016. Deschiderea oficială 08 septembrie 2016 ora 09:00 - Sfânta Liturghie Arhierească organizată de Mânăstirea Nașterea Maicii Domnului la troița Mânăstirii, cu participarea PS Lucian, Episcop al Caransebeșului. În data de 08 septembrie 2016 ora 16 vă invităm în Parcul Central la un program de fanfară susținut de fanfara din Caransebeș. În fiecare zi pâna la începerea programului artistic între orele 10:30 - 18:30 program de muzică ambientală

Program artistic sustinut de:

08 septembrie : Gabi Stanciu, Dana Radneantu, Zorica Savu, Teo Catarov Band, Marioara Tarziu, Doru Petrean, Codruta Magureanu

09 septembrie : Lucian Dragan, Alexandra Dragan, Trupa West, Gloria & Balkan, Nicu Moaca, Aura Rovo

10 septembrie : Burebysta, Alesia, Xonia, Felicia Stoian, Olivera Petcov, Trupa Sly Style

11 septembrie : Ghita Caltun, Denisa Sarboaica, Remus Valungan, Raluka & Band, Dorin Covaci, Nicoleta Anculia

Locatie: parcarea Primariei din zona UGSR

 2

Primăria orașului Băile Herculane

ANUNȚ: Parcarea publică a orașului din zona UGSR (Hotel Geta) nu este disponibilă în perioada 07 septembrie 2016 - 12 septembrie 2016, în cazul autoturismelor deja parcate vă rugăm să eliberați zona ce va fi destinată evenimentului "Zilele orașului Băile Herculane". Vă mulțumim!

 


Festivalul Internaţional de Folclor “HERCULES” 2016, la Băile Herculane


fest 655x360

 Sărbătoarea folclorică intenaţională a cărăşenilor a ajuns la ediţia cu numărul 46. În perioada 4 – 9 iulie, la Băile Herculane vor fi prezente formaţii artistice din Columbia, Chile, Costa Rica, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi România.

Festivalul „Hercules”, înscris în Catalogul Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Băile Herculane.

 


SURVIVAL INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP (Campionatul Internaţional de supravieţuire)


În perioada 8- 10 iulie 2016, în Băile Herculane se va desfăşura campionatul internaţional de supravieţuire, o competiţie şi dificilă. Fără antrenamente şi o rezistenţă la cote maxime, e greu să-i faci faţă. La evenimentul de pe Valea Cernei vor  participa echipe din România, Franța, Statele Unite, Italia și Austria .

459afa2987a7bce96a6e961b6f0018a8